Puro silindir şeklinde soluklmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, ortamında tütün devamçıkları kâin bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde soluklmış solukcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solukcı yaprak muhkem, esnek ve sessiz bir yapıda olmalı, doğru bir aromaya ve muntazam yanmayı sağlamlayacak taliıcı özelliğe ehil olmalıdır. Daha çok Küba, Dominik Cumhuriyeti gibi ülkelerin bulunduğu diyar kuşağında yetieğlenceli, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede soluklmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan geçkintir. Bu dile de Latince “pümoskof gâvuru” (saf hijyen ulamasız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden yapılmış” mealında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk kez TDK sözlüğünün 1955 yılındaki ağırlıksında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde bayağı şiddetli oranda Köle, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua gibi ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en yerinde purolar olarak nitelendirilseler de birşunca mütehassıs Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip başüstüneğundan bahsetmektedir.
Puro deruner en dikkat etmesi gerekilen şey selim bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet selim bir nemde değil ise purolarınız ne denli nitelikli yada pahalı olmasına fallmaksızın purodan alacağınız haz yada kâm maalesef banko hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro seyahat humidorları, puro tüp vb. tamam hıfız ve taşıma enstrümanları haddizatında puronun nemini saklamak ve derunime anık bırakmamak derunindir. Bağımlı bu puro hıfız ve taşıma kaplarına giren bu purolar her hengâm ülkü nem değerlerinde saklanmaktadır. Evet ülkü puro nem değerleri nelerdir bir zaman da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem değerleri arasında derunilen bir puro ülkü nem değerlerinde deruniliyor akseptans edilebilir. Kimine nazaran %65 az yada %75 çok muş gibi görülsede haddizatında bu nem değerleri de kimisine nazaran oldukça muvafık ve derunilebilir en oflaz değerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi nem değerlerinde purodan haz almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro derunmeyi çok severken başka bir erkek bu nem değerinin puroya günah edilen bir ayar bulunduğunu ve asla derunilmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de yerindedır. Bu iki görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Ilgi edilmesi gereken şey %65 zirı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla baş başa bu %10 luk nem üstelikı arasında gidip gelmeden hepsi aynı nem değerlerinde puronuzu mıhlı tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem değemekimi purolarına mazarrat verebilir. Böyle bir trok yapacaksanız bunu olanaklı başüstüneğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Evet nem değerlerinden bahsettiğimize nazaran bu nem değerleri neyi değemektirmektedir sanarak soracaktır olursanız kısaca beyan etmek gerekir ise puro da nem değeri arttıkça purodan düzenınan aroma artar, esrar azalır ve derunimi zorlaşır, nem değeri azaldıkça esrar artar, derunimi kolaylaşır ve düzenınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde çalışmamak istiyorsanız buna hengâm ve deney ile hüküm vereceksiniz. Size sima en yerinde ayar bu ve bu değerde derunmelisin dememeli çünkü puronun nem değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine ati olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Kötüdaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek natürel buharlaşma ile humidor içerisine nem vererek purolarınızın nemlenmesine imkân sağlamlar. İÇerisindeki köpük gibi siyah husus averaj 6 ay içinde emeklevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Vasati %70 nem tesviye üzerine kurulu bu düzenek sıcaklıktan mutlak olmadığı derunin mukannen bir hengâm içinde sıcaklarda nem geriışı yada soğuklarda humidor ortamında nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu soluk bir nemlendirici kullanıyorsanız olanaklı başüstüneğunca fazla alev değemekimi olmayan ortamlar seçmeye çdüzenışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler gibi %70 nem değeri kurmak derunin tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme nazaran henüz ez etkilendirler ve henüz kontrollü bir salınım yaparlar ama genede bu ayar iyileşmesi averaj %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ama içinde jel yada silikon toplar kâin nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri gibi çdüzenışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek kucakı %70 neme getirmeyi fakatçlarlar. şayet derdiniz şiddetli nem olur ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o hengâm başka nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü tutum Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki akarsu haznesindeki üstteki bir fan himmetı ile humidor içerisine dağıtılır ve nem in daima ayarlanan nem seviyesinde kalması sağlamlanır. Örneğin nem değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki nem değeri bu seviyenin şeşna düşmüş olduğunde fan çdüzenışmakta ve istenen nem değeri gelmesi iile baş başa yeniden durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek derunin en yerinde tutum olarak zıtmıza çıkmaktadır.
En on çısoy son tutum ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir ihtilal yaratmış ve hem nem alıntı hem nem tesviye özelliği sebebiyle hızlı bir şekilde kullanılmaya saksılamıştır. şeb gündüz yada zaman intikalleri esnasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en afiyet bir şekilde saklanmasına imkân sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro değil, gitar, besin, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ait aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor istihzar diğerleri ise puro nemlendirme derunin kullanılmaktadır. başkaca Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem ceninisakıt hemde şiddetli nem değerlerinde çift taraflı çdüzenışarak mıhlı bir nem değeri sağlamlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda dışında humidor deruni fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve tamam puroların aynı nemde ve henüz sağlamlıklı olmasını sağlamlamaktadır.
Bir cevap yazın